Byta a kassa

Att byta a-kassa är lättare än vad många tror. Orsaken kan vara att du inte är nöjd med din nuvarande a-kassa eller att du kanske bytt karriär och nu inte tillhör din gamla yrkeskategori. Oavsett vad orsaken är det viktigt att du planerar ditt byte för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Om du byter a-kassa på ett korrekt sätt så följer din medlemstid med till din nya a-kassa och på så sätt slipper du påbörja ditt medlemskap från ruta ett igen.

Några av dom pouläraste A-kassorna i dagsläget

Hur byter du fackförbund?

Skulle du av någon anledning vilja byta fackförbund gör du det på två sätt. Du kan kontakta fackförbundet som du är intresserad av att byta till eller så kan du säga upp ditt medlemskap hos det fackförbund du tidigare varit medlem hos och därefter bli medlem i ett annat fackförbund.

För det mesta så räcker det att du kontaktar det fackförbund du vill bli medlem hos och så kontaktar de ditt gamla förbund och genomför bytet åt dig. Om du byter fackförbund själv bör du även byta a-kassa i samma veva, helst innan, för att behålla din kvalifikationstid hos a-kassan.

Att tänka på innan du byter fackförbund

Det finns en del saker att tänka på innan man bestämmer sig för att byta från ett fackförbund till ett annat. Det är viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller hos just ditt fackförbund eftersom olika regler för byte gäller för olika fackförbund.

En annan viktig sak att tänka på är att säga upp ditt nuvarande avtal i tid för att slippa dubbla avgifter om det skulle finnas en uppsägningstid i ditt avtal. Bytet sker vanligtvis i samband med ett månadsskifte.

Ibland är det så att man även har andra avtal som man vill flytta med till sitt nya fackförbund. Då är det viktigt att du har försäkrat dig om att dessa går att överföra vid bytet av fackförbund.

Dessa kan exempelvis vara:

  • Hemförsäkring
  • Telefoni
  • El-avtal

Sist men inte minst är det viktigt att du får allt rörande ditt avtal samt inträde och utträde skriftligt ifall det skulle uppstå problem och du behöver underlag att använda som juridisk bevisning.

Finns det inkomstförsäkring i den nya kassan?

Är du medlem i fel a-kassa?

Låt oss säga att du arbetade som rörläggare men blev uppsagd och nu vikarierar inom hemtjänsten, så nu är du medlem i både fel a-kassa och fel fackförbund.

När du ska byta fackförbund och även byta a-kassa ska du ordna ett övergångsbevis och detta är ibland olika för de två organisationerna. Ta reda på vad som gäller för just dina organisationer.

Har du däremot flera jobb väljer du en a-kassa som motsvarar det yrkesområde som ger dig störst inkomst.

att byta a kassa

Hur byter du a-kassa?

Om du redan är medlem i en a-kassa men byter arbete så är det en bra idé att kontrollera om det finns en annan a-kassa som passar ditt nya yrkesområde bättre än den gamla. Din nya arbetsplats ska ha ett fackförbund som kan tala om för dig vilken organisation som kan passa dig bäst.

Först och främst måste man begära utträde ur sin gamla a-kassa innan du kan byta a kassa, vilket ofta kan göras via deras hemsida. Nästa steg är att registrera ett nytt medlemskap hos den nya a-kassan man valt.

Tänk på att a-kassorna oftast har en uppsägningstid, vanligtvis en månad, och att du avslutar det gamla i tid för att slippa dubbla avgifter.

För att ha rätt till den högsta arbetslöshetsersättningen så behöver du ha varit medlem i minst 12 månader. Du måste också ha tillhört en a-kassa och mitt i ett byte till en ny a-kassa, då brukar man få tillgodoräkna de dagar man samlat på sig.

Det betyder att du inte behöver börja om från början för att få ihop 12 månader. Var noga med att det inte blir några glapp mellan dina dagar då detta kan innebära att tidigare dagar nollställs. Är man orolig eller känner att man behöver hjälp går det lika bra att ringa den nya a-kassan direkt och så hjälper dem dig.

Hur du byter a-kassa i 3 steg:

  1. Ansök om medlemskap i din nya a-kassa (första dagen på en månad)
  2. Begär utträde ur din nuvarande a-kassa (sista dagen i månaden före den månad du vill bli medlem i den nya)
  3. Ansök om det nya medlemskapet och begär utträde i god tid (för att slippa dubbla avgifter)
Facebook
Twitter
LinkedIn