Vilken a-kassa ska jag välja som passar mig?

unionen fackförbund
Unionen
  • En trygg inkomst­försäkring för alla 
  • Hjälper med lön, rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
  • Gör som 685 000 andra – Bli medlem i Unionen.

(Sponsrad länk)

Vilken a-kassa du ska välja beror först och främst på vilken yrkesbransch du tillhör, men också vad du vill få ut av ditt medlemskap. Förmåner och krav kan skilja mellan olika a-kassor, så det är en bra idé att läsa på om dina alternativ.

Det finns både fristående a-kassor som till exempel Alfakassan  där du inte behöver vara verksam i något av deras yrkesområden eller fackförbund. Det finns också a-kassor som är specialiserade på ett eller flera yrkesområden. Det är först och främst den yrkesgrupp du tillhör som påverkar vilken a-kassa du ska välja.

Om du just nu studerar så väljer du en a-kassa som motsvarar det yrkesområde du studerar till.

Det finns tre olika sätt att bli medlem i en a-kassa på:

1. Gå med i en fristående a-kassa

En fristående a-kassa är precis som vilken a-kassa som helst förutom att den inte samarbetar med någon organisation och är inte bunden till ett specifikt arbetsområde

2. Gå med i en a-kassa men inte i ett fackförbund

En del fackförbund har en egen a-kassa som du får bli medlem i även om du väljer att inte gå med i fackförbundet. Du har då rätt till ersättning från a-kassan men får inte ta del av förmånerna du får från facket (exempelvis rättslig hjälp på arbetet osv.)

3. Gå med i en a-kassa och ett tillhörande fackförbund

Väljer du att gå med i en facklig a-kassa har du även möjlighet att gå med i deras fackförbund. Då får du ta del av alla förmåner och hjälp som fackförbundet kan erbjuda. Bra att tänka på är att du oftast får en högre månadskostnad än om du endast är med i a-kassan.

Det som kan skilja a-kassorna åt är för det mesta saker som handläggningstider, kundservice, månadsavgifter och liknande och det är detta du bör titta på efter att du valt a-kassa baserat på ditt yrke.

Handläggningstider

Alla vill ha sin ersättning så fort som möjligt, men det är även viktigt att du som sökande ser till att skicka in de intyg som behövs och att dina uppgifter verkligen stämmer.

Handläggningskön kommer alltid att variera från a-kassa till a-kassa men brukar ligga på 3–5 veckor men kan också bero på när på året du ansöker.

Medlemsavgifter

De flesta a-kassornas medlemsavgift ligger på ungefär likadana summor. Det kan skilja några kronor här och där men ibland kan det vara värt att ta det dyrare alternativet om alla andra faktorer stämmer överens med dina önskemål och krav.

Förmåner

En fördel med att bli medlem i en facklig a-kassa samt tillhörande fackförbund är att du får ta del av fler förmåner och fördelar än om du endast skulle gå med i en fristående a kassa. Något som kan vara till din fördel är exempelvis juridiskt stöd om du skulle hamna i en konflikt eller få andra problem på din arbetsplats.

Ersättning

Ersättningen är i grunden densamma oavsett vilken a-kassa du väljer och oavsett om du är med i ett fackförbund eller inte.

Detta gäller hos alla a-kassor:

  • Du behöver ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader för att få rätt till den inkomstbaserade ersättningen. Har du varit medlem i en a-kassa mindre än 12 månader har du endast rätt till grundersättningen.
  • Samma regler för maximal ersättning gäller hos alla a kassor och hur ersättningen beräknas är skriven i arbetslöshetsförsäkringen (Lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring)
  • Ersättningsperioden är på 300 dagar och du kan få ytterligare 150 när de första 300 dagarna tar slut om du har barn under 18 år.

Vilken a-kassa är bäst för mig?

För att sammanfatta vad vi redan nämnt så bör du välja en a-kassa som specialiserar sig på just ditt yrkesområde. Detta för att en specialiserad a kassa kan ge dig bättre hjälp eftersom de känner till ditt verksamhetsområde och dess ramar.

Andra faktorer att väga in kan också vara:

  • Handläggningstider
  • Förmåner
  • Avgifter
  • Liknande saker

Frågor att ställa dig själv inkluderar: Har den här a-kassan allt jag behöver och vill ha? Är priserna rimliga? Är du osäker på vilket verksamhetsområde du tillhör kan du alltid gå med i en fristående a-kassa som till exempel Alfakassan, då kan du ändå få ersättning vid arbetslöshet.

Det bästa är dock att gå med i både a kassan och fackförbundet som är verksamma inom ditt yrkesområde för att få ut så mycket som möjligt av förmåner och hjälp om något skulle hända på din arbetsplats.

Hitta rätt a kassa

Utträde och om din a-kassa inte passar dig

Ibland sker oväntade saker på jobbet eller så är du helt enkelt inte nöjd med din a-kassa. Då kan det vara dags att begära ett utträde ur din nuvarande a-kassa och sedan ansöka om ett medlemskap i en ny.

Utträdet måste skickas in skriftligen men kan oftast även göras med BankID på din tidigare a-kassas hemsida. För att du inte ska bli av med dina medlemsmånader är det viktigt att du begär utträde så fort som möjligt för att sedan månaden därpå ansöka om medlemskap i den nya a-kassan. Flera a kassor kan hjälpa dig att begära utträde ur din tidigare a-kassa i samband med att du skickar in din ansökan till den nya a-kassan.

Det är inte alltid säkert att du måste byta a-kassa  bara för att du byter arbetsplats. Har du bytt jobb men fortfarande arbetar inom din a kassas verksamhetsområde måste du inte byta a-kassa.

Skulle du däremot få ett jobb i ett annan bransch är det dags att leta upp en ny passande a-kassa. Ibland är det så att du har två jobb och då ansöker du om medlemskap i den bransch där du har din största inkomst. 

Jobbar du utomlands i ditt arbete?

Grundregeln är att du måste arbeta i Sverige för att kunna få ersättning och arbetar du i ett annat europeiskt land blir du automatiskt medlem i arbetslandets a-kassa (gäller dock inte Danmark).

Du har även möjligheten att ansöka om att ta med din ersättning från a-kassan för att söka jobb i ett annat EU-land.

Facebook
Twitter
LinkedIn